2.sınıflardan 10.sınıflara kadar tüm tiyatro topluluklarımızda öğrencilerimizin gelişimsel özelliklerine uygun, özenle seçilmiş/yazılmış ya da öğretmenlerimiz tarafından çocuk/gençlik edebiyatımızın önde gelen yazarlarının öykülerinden sahneye uyarlanan eserleri, 14-17 Haziran 2021 tarihleri arasındaki “Çevrim İçi Tiyatro Gösterimleri” ile çevrim içi sahneledik.
Çevrim içi ortamlarda provalarını yapan, iletişim becerileri, beden dili, jest, mimik, ve diksiyon eğitimleri alan öğrencilerimiz; eserlerin dijital kurgu ve dijital sahneleme tekniklerinin kullanıldığı çevrim içi oyunlara tiyatral becerilerini yansıttılar.
“Çevrim İçi Tiyatro Gösterimleri” 14 Haziran’da 2. Sınıflar Tiyatro Topluluğunun hayvan, doğa ve çevre hakları konularının işlendiği ve ormanda yaşayan hayvanların, kendilerine ve doğaya verilen zararlara karşı avcılarla girdikleri mücadeleyi konu alan “Kayıp Panda Lokum” adlı oyunu ile başladı.
Kötü kalpli sirk sahibinin sirkte çalışan Palyaço’ya davranışlarını ve bir çocuğun palyaçoya yardımını konu alan yardımlaşma temalı “Burnunu Kaybeden Palyaço” adlı oyun ise 4. Sınıflar Tiyatro Topluluğu tarafından aynı gün sahnelendi.
15 Haziran’da ise 3 ve 5. Sınıflar Tiyatro Topluluklarının oyunları, dijital sahnede yerini aldı. Hayvanlara iyi davranmanın ve dostça yaklaşmanın vurgulandığı; kendisine konuşabilen bir kedi miras kalan bir insanın maceralarını konu alan “Maskeli ve Çizmeli Kedi” adlı oyun, 3.Sınıflar Tiyatro Topluluğumuz tarafından sahnelendi.
5.Sınıflar Tiyatro Topluluğunun ise güzel bir gemide yaşayan altı çocuğun oyun oynamak için ailelerinden habersiz sandalla çıktıkları yolculuğu, ufukta görünen korsan gemisi ve fırtınanın, onları çok korkutmasını anlatan Pişmanlık temalı “Barış Gezegeni” adlı oyunu sahneye taşındı.
16 Haziran’da ise 9 ve 10. Sınıflar Tiyatro Topluluklarımızın oyunları dijital sahnede yerini aldı. 9. Sınıflar Tiyatro Topluluğumuzun içeriği boşaltılmış televizyon programlarının hicivle işlendiği “Kara Delik” ve “Hemdert Pürneşe” adlı oyunları sahnelendi. Oyunlarımızda, bilimsel olduğu iddia edilen ancak bilimden uzak programlarla doğru bildiklerimizin bile çarpıtıldığı medya ve iletişim araçları; gülünç bir biçimde aktarıldı.
10. Sınıflar Tiyatro Topluluğumuzun “Dedikodu” adlı oyununda ise, bir iş yeri ortamında, çok önemli meselelerin görüşüleceği sanılan ancak çok önemli meselelerin yerini dedikoduya bıraktığı bir toplantı anlatıldı. Gelişmek ya da iletişim kurmak yerine, dedikodu yaparak anlaşmanın yapaylığı konu edilen oyunda; iletişim kuran bireylerin birbirini anlamasının olanaksız olduğu ve ilişkilerin doğallıktan koparak zedelendiği resmedildi.
6. Sınıflar Tiyatro Topluluğumuzun Kovid-19 ile mücadelesini konu alan “Hacivat ve Karagöz Koronavirüse Karşı” oyunu ile maske, temizlik ve mesafe uyarılarını yeniden hatırlarken Çehov’un yaşadığı yüzyılda insanlara ve topluma nasıl bir bakış açışı geliştirdiğini anlatan ve bir hizmetçi ve ev sahibinin arasında geçen ilginç diyalogların konu edildiği “Çehov’dan Öyküler” adlı oyun 7. Sınıflar Tiyatro Topluluğumuz tarafından sahnelendi.
6 ve 7. Sınıflar Tiyatro Topluluğumuzun 17 Haziran’da sahneledikleri oyunlar ile “Çevrim İçi Tiyatro Gösterimleri”mizi tamamladık.
We Put 9 Different Digital Theater Plays on Stage
From the 2nd to the 10th grades, we staged the works that were carefully selected/written in accordance with the developmental features of our students, or adapted to the stage by our teachers from the stories on 14th-17th June 2021.