Ana Sayfa/ARI ANADOLU LİSESİ, ARI ANADOLU LİSESİ IB DP, ARI FEN LİSESİ, ARI İLKÖĞRETİM KURUMLARI, ARI ÖNOKUL, TÜM HABERLER/Genel Müdür Yardımcımız Seda Tarman, Özel Okulların Uzaktan Eğitim Sürecindeki Uygulamalarını Eğitim Yazarı Pervin Kaplan ile Paylaştı

Genel Müdür Yardımcımız Seda Tarman, Özel Okulların Uzaktan Eğitim Sürecindeki Uygulamalarını Eğitim Yazarı Pervin Kaplan ile Paylaştı

Genel Müdür Yardımcımız Seda Tarman ve Eğitim Yazarı Pervin Kaplan, 24 Eylül 2020 tarihinde sosyal medya uygulaması “instagram”da “OKULUM TEMİZ” belgesi, Covid-19’a karşı alınan tedbirler ve bu kapsamda yürütülen uygulamalar ile okullarda yüz yüze eğitime başlama süreci konularında yoğun ilgiyle izlenen bir söyleşi gerçekleştirdi.

Tarman, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1. sınıflar için alınan yüz yüze eğitim kararı sonrası velilerin yaklaşımı ve okullarda hijyen ve temizlik başta olmak üzere gündemde öne çıkan pek çok konuda görüşlerini paylaştı.

OKULLARDA SAĞLIK VE HİJYEN

Gündemi oluşturan konu başlıklarından ders saatlerinin azaltılması ve okulumuzda uzaktan eğitim ders saatlerini anlatarak söyleşiye başlayan Tarman,  kulüp dersleri, branş dersleri 2. Yabancı dil ders saatlerinin programa yansıması, zorunlu telafi eğitimi, 1. sınıfların yüz yüze eğitime başlaması ve velilerin bu süreçteki yaklaşımlarını değerlendirdi. Telafi eğitimi öncesi, velilere yönelik önokuldan liseye veli bilgilendirme toplantıları yapıldığını,  yüz yüze eğitim, hibrit eğitim ve uzaktan eğitim ile ilgili tüm proje ve çalışmaların bilim danışma kurulumuz rehberliğinde hazırlandığını belirten Tarman; telafi eğitimi öncesi Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı rehberliğinde “Özel Arı Okulları Hijyen ve Sağlık Kılavuzu”un hazırlandığını, MEB tarafından hazırlanan kılavuzlarla da güncellenerek velilerle paylaşıldığını açıkladı. Okul sağlığını önceleyen bir kurum olarak tüm şartları yerine getirerek “OKULUM TEMİZ” belgesini aldığımızı da belirtti.

TEKNOLOJİNİN DOĞRU KULLANIMI

Öğrencilerin teknolojiyi doğru ve verimli kullanımının sağlık açısından önemli ve gerekli olduğunu ifade eden Tarman, bu doğrultuda okulumuzda bilim danışma Kurulu üyeleri tarafından velilere yönelik seminerler düzenlendiğini, bu seminerlerde dijital araçların kullanım süreleri ve biçimlerine yer verildiğini söyledi. Rehberlik servisimizin öğrenci ve velilere ekran bağımlılığından uzaklaştırmaya yönelik çalışmaları paylaştığını da belirtti. Eğitim Teknolojileri Merkezimizin uzun yıllardır öğrencilere yönelik sürdürdüğü laboratuvar çalışmalarının bu dönemde meyvesini verdiğini ifade eden Tarman, ARGEM ve rehberlik birimlerinin öğrencilerin dijital araçları yalnızca gereksinimleri içinde kullanmaları konusunda yönlendirdiklerine de sözlerine ekledi.

ÖZEL OKULLAR ARASINDA DERS SAATLERİ YARIŞI

Çevrim içi ders sürelerinin pedagojik ilkelere göre uygun olarak ARGEM, PDRM ve ETM akademik danışmanlarımız rehberliğinde belirlendiğinin altını çizen Tarman, velilerimizin tüm süreci izlediklerini, seviye tespit sınavlarının tüm sürecin aynası olduğunu söyledi. UNESCO ve OECD’nin raporlarındaki belirttiği gibi uzaktan eğitimde dersin niteliği için, içerik tasarımı, ölçme-değerlendirme ve materyal seçiminin önemine dikkat çeken Tarman, yapılan derslerin niceliğinden çok niteliğinin önemli olduğu belirtti. Çevrim içi ders saatlerinin bir reklam aracı olarak açıklanmasının doğru olmadığını da ifade etti.

MADDİ YÖNDEN ÖZEL OKULLARIN DURUMU

Pandemi sürecinden olumsuz etkilenecek özel okulların sayısının hiç de az olmadığını söyleyen Tarman, ülkemizde genç nüfusun yoğun olduğunu ve özel okullara gereksinim duyulduğunu söyledi. Özel okulların, devletin üzerindeki yükü hafiflettiğini de dile getirdi. Özel Arı Eğitim Kurumlarının 51 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu ve bugün önokuldan yükseköğrenime uzanan bir kurumlar zincirinde eğitim-öğretim etkinliğini sürdürdüğünü belirten Tarman, Çankaya Üniversitesini kurmanın yanı sıra eğitimde başarının ödüllendirilmesi gereği ilkesine dayanarak kurulan Sıtkı Alp Eğitim Vakfının (SAEV) her yıl Türkiye genelinde, akademik alanda ve spor alanında başarılı olan öğrencilere karşılıksız eğitim bursu olanağı sağladığını söyledi. Bu doğrultuda, Kurucumuz Sıtkı Alp’in bu zorlu süreçte Arı ailesinin birlikteliğini ve bütünlüğünü önemsediğini, eğitim-öğretimin sürekliliği için tam kadro çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

VELİLERİN ÖZEL OKULLARDAN İNDİRİM İSTEĞİ

Uzaktan eğitim sürecinde velilerin özel okullardan indirim taleplerini de değerlendiren Tarman, Mart 2020’den beri süregelen bir çevrim içi eğitim ve okulda hijyen maliyetlerinin olduğunun altını çizdi. Uzaktan öğretim konusunda mesleki gelişim çalışmaları, içerik oluşturma ve uzaktan eğitimi destekleyen lisanslı yazılımlarla süreci uzaktan eğitime dönük etkin kıldıklarını ve velilerin bu çabaları takdirle karşıladığını ifade eden Tarman, uzaktan eğitimi layıkıyla yapan okullar için okul ücretlerinde özel bir indirimden söz edilemeyeceğini söyledi.

Uzaktan eğitim için lisanslı ürün, yüksek hızlı internet, güvenlik duvarı, dijital ağ, akıllı tahta vb. dijital araçlara sahip olmanın gerektiğine de dikkat çeken Tarman, bu gereksinimlerin tümünün kısa bir sürede tamamlandığı belirti. Uzaktan eğitim, hibrit eğitim ve yüz yüze eğitim için alt yapıların hazırlandığını ve bu süreçte eşsiz fedakârlıkları ile eğitim-öğretimi sürekliliğine katkı sunan ve mesai saatlerinin dışında da özveriyle görevlerini yerine getiren öğretim kadrosu ile birlikte teknik ve idari kadronun da gerekliğine ve gereksinimlerine vurgu yaptı.

 ÖZEL OKULLARDA COVİD-19 SÜRECİ

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan rehber doğrultusunda velilerden “Veli Taahhütnamesi”nin imzalanmasını istediğimizi ve öğrencilerimizin bu imzanın ardından okula davet edildiğini ifade eden Tarman, okul sağlığı, ev sağlığı ve toplum sağlığı için hastalık belirtileri olan tüm bireylerin okula gelmemelerini ve sağlık birimlerinin kontrolünde olmaları gerektiğinin altını çizdi. Covid-19 salgını nedeniyle, büyük özveri ve yoğun emekle görev yapan sağlık çalışanlarına, eğitim-öğretim kadromuz, öğrencilerimiz ve personelimiz adına teşekkür etti.